Bysommer – del én

I fjor hadde jeg og Han-jeg-reiser-med bysommer i Amsterdam og København, og det gav såpass mersmak at vi bestemte oss for å gjenta suksessen med to andre byer i år. Det hadde plutselig gått tre år siden forrige visitt til Berlin, og det var ganske selvfølgelig for oss begge å legge første uka av sommerferien dit. Det popper opp mange spisesteder man kan besøke i løpet av tre år.

En hel uke med spiseturisme i Berlin, da rekker man over mye. Mer enn man burde presse inn i ett blogginnlegg, og mer enn det strengt tatt er forsvarlig å presse inn i kroppen om jeg skal være ærlig. Men, det er bare én uke av hele året, og er man spiseturist vil man jo smake på så mye som mulig. Dette blir langt så gjør klar scrollefingeren (eller hopp til spiseguiden for kortversjonen).

På tidligere turer til Berlin har jeg bodd (og spist) mye i Prenzlauer Berg, og vi gikk for et leilighetshotell i samme område, kun et par trikkestopp fra Alexanderplatz. Litt lenger nord og inn i bydelen er det masse trivelige butikker og kaféer, særlig rundt Oderberger Str og nedover Kastanienallée, men siden vi har vært mye der før ville vi ha litt kortere avstand til andre bydeler vi ville oppsøke nå. Og med overnatting i boks kunne ferien starte.

Tirsdag. Ankomst Berlin, vi sjekker inn i leiligheten og går ut for å finne noe å spise. Obviously. Det er faktisk tid for lunsj, og vi går ikke lenger enn et par kvartaler før vi snubler over Muse og dét er vi fornøyde med. Mør og deilig brisketsandwich, søtpotetfries og mikrobrygg på en trivelig uteservering er en super start på ferien. Og rett over gata ligger det en morsom butikk man kan fordrive litt tid i fram til neste måltid. Det er forøvrig fint å rusle rundt i PB og se på folk, hus og historie, som er akkurat hva vi gjorde fram til middag med en kaffe fra No fire No glory i hånda. Fordi vi hadde billetter til friluftskino på kvelden, måtte det bli tidlig middag, og vi stod utenfor døra til gastropubben Salt ‘n bone omtrent i det de åpna. Trivelig sted med god mat og bra ølutvalg, men sikkert enda bedre stemning litt nærmere helga. Kinoen anbefales forresten, og snacksen på serveringa er ganske god. Pretzel er et must.

Onsdag. Jeg har dilla på smoothie bowls, litt fordi de er så fine på Instagram, mest fordi det ikke er så lett tilgjengelig i Oslo, og The Juicery var først på frokostlista. De leverte en fresh og digg bowl de, men ikke noe ekstraordinært. Vi brukte dagen til å vandre i Prenzlauer Berg, tok en kaffe på Bonanza Coffee, og fortsatte nedover Kastanienallee hvor det ligger masse små, fine butikker. Når Kastanienallée går over i Weinbergsweg kommer det et veldig fint kvartal for lunsjsultne spiseturister med Yumcha Heroes, Georgio LombardiNeta Mexican, Daluma, Superfoods og Restaurant Sauerkraut på rekke og rad. Vi delte digge tacos på Neta og slo til med en is fra Georgios etterpå. Videre nedover mot Mitte er det flere fine shoppinggater og vi tråkker videre på, shopper litt og tar en kaffe i bakgården på Father Carpenters når vi har traska nok. På veien tilbake til leiligheten går vi (faktisk) tilfeldigvis forbi Cuore Di Vetro, og det skal være en av Berlins beste så det blir en is til i dag. Dagen avsluttes med middag på Standard Pizza, ikke den aller beste pizzaen jeg har spist men jeg drar gjerne tilbake.

Torsdag. Det krever sitt å være spiseturist, og dagen starter med havregrøt på hotellet og en løpetur i nærmeste park. Da smaker lunsjen ekstra godt. Vi tar trikken til Kreuzberg og spiser veldig pen og frisk mat på Le Bon. Målet for dagen er Street Food Thursday i Markthalle Neun, men vi har noen timer å fordrive før den tid. Vi går innom lakrisbutikken Kadó (himmel!), rekker ikke bare én men to kaffestopp på Five elephant og Bitte Coffehouse (maten her så god ut, meen jeg sparer plass), og en helt sjuk agurkis på Fraulein frost. Den må bare smakes! Vi prøvde å fordrive litt tid med shopping den siste timen før matmarkedet åpna, men endte opp med kaffe og et kakestykke i stedet. Sånn går det når Voo Store har kafé i butikken. Så er vi kommet til høydepunktet, street food i Markthalle Neun! Jeg elsker denne type steder, hvor jeg bare kan gå fra bod til bod og smake på litt av alt (med god hjelp fra Han-jeg-spiser-med). Vi begynte med en iskremsandwich som ble tilbudt til oss rett innafor døra, og rakk over sju retter før magen sa stopp. Godt fornøyd! Vi hadde fortsatt plass til litt flytende føde dog, og kan anbefale noen øl på Hopfenreich når man først er i området.

Fredag. Fortsatt mett og i matkoma fra i går, og husker ikke engang hvor vi spiste frokost. Men etterpå gikk vi til The Barn Roastery som er kjent for veldig god kaffe. Og kaffen var veldig god, men stemningen i lokalet litt pretensiøst for meg. Kaféen i Mitte er hyggeligere. Vi går til lunsjgata igjen og spiser deilig quinoasalat på Daluma. Der vil jeg spise flere ganger. Tia fram til middag fordriver vi på Oslo Kaffebar (samme eier som Hendrix Ibsen og Pila i Oslo), og med noen øl på The Pier.  Vi drar tilbake til Kreuzberg for å spise middag på The Pit, en texan BBQ som startet som en pop-up men raskt fikk permanent lokale. Her snakker vi kjøtt som smelter på tunga, og de beste bønnene jeg noensinne har spist. Jeg kunne fint spist bare de bønnene hele kvelden, og lokalet og alle de som jobba der var skikkelig trivelige. Ikke fine dining, men rett og slett en god opplevelse!

Lørdag. Tester ut frokost på Spreegold som har fått gode kritikker, og synes det er helt ok. Dagens shoppingdestinasjon er KaDeWe, nærmere bestemt matvareetasjen. Å dra på matbutikker i utlandet gir meg blandede følelser, utvalget gjør meg glad som et barn i godtehylla og samtidig blir jeg litt deppa av å tenke på butikkene her hjemme. Plukker med meg diverse müsli, sjokolade, nøttesmør og øl, som jeg er heldig nok til at Han-jeg-reiser-med bærer for meg mens vi tar inn noen turiststopp på veien til Shiso burger. Her lager de burgere med en asiatisk touch: steamed buns til brød og dressing med zing i! Og søtpotetfries som vi aldri sier neitakk til. Burgerne er ganske fornuftige i størrelsen, og passer perfekt til lunsj. Vi går Berlin på kryss og tvers og ender ikke helt tilfeldig opp i lunsjgata igjen, hvor vi plukker med oss ingefærshots og ferskpressa juice fra Superfoods. Vi bestemmer oss for å teste Ramentilstanden i Berlin til middag, og drar på Takumi Nine. Ikke noe galt med den, men ikke god nok til at jeg vil anbefale den videre. Neste gang blir det Cocolo.

Søndag. Realiteten av intensiv spiseturisme henter meg inn. Jeg begynte å bli mett både på mat og nye inntrykk, og tanken om at jeg kanskje hadde bitt over for mye på denne turen (pun intended) streifet meg denne morgenen. Men, søndager er det Breakfast Market i Markthalle Neun, og frokost er favorittmåltidet mitt, så straks vi satt på trikken begynte jeg å glede meg igjen.  Det ble frokosttaco med egg, pannekake med jordbær, spluffins, frokostnudler, nybakt foccacia med kanel og sukker, nitrokaffe og California pops. Her må jeg kanskje presisere at jeg og Han-jeg-spiser med pleier å kjøpe én porsjon som vi deler av hver rett for å smake på mest mulig, men jeg ble likevel ubehagelig mett etter denne frokostbonanzaen. Kan ikke si jeg angret egentlig, men jeg skulle veldig gjerne bodd i Berlin en periode så jeg kunne dra på frokostmarkedet flere ganger istedet for å måtte smake på alt denne ene morgenen. Jeg ble så mett at vi måtte avvike fra spiseturisme en stund, og dro på museum i stedet. Kaféen der var heldigvis rævva så det var ingen fristelser. På vei tilbake tok vi trikken gjennom Friedrichhain, hoppa av ved Silo Coffe for en koffeinoppfriskning og superfrisk Kombucha, og plukka opp en lett salat til lunsj på Goodies. Et veldig rolig og avslappa nabolag verdt en visitt. Første gang vi var i Berlin spiste vi en legendarisk burger på The Bird, og vi måtte sjekke om den fortsatt holder mål. Her snakker vi greasy burger med en feit kjøttpuck og chili fries til, og hadde det vært litt tidligere i uka hadde jeg digga det, men akkurat denne dagen var jeg for mett til å nyte den ordentlig. Men den er god altså.

Mandag. Siste dag, og jeg begynte å få mat-FOMO. Det var fortsatt mye igjen på spiselista og vi hadde bare en halv dag å gjøre det. Jeg måtte innse at noe måtte gå uspist og prioriterte hardt. Silo gav såpass mersmak dagen før at vi dro tilbake dit for frokost, og yoghurt-chia-müsli-bollen min og avo-toasten’en til Han-jeg-spiser-med var midt i blinken. Jeg måtte også innom Daluma eller Superfoods igjen for en smoothie bowl og kanskje en raw cake, og det burde jo være nok før flyavgang på ettermiddagen. Men så passerte vi Zola på veien. Jeg hadde lest om denne pizzasjappa, og at den var vel verdt et besøk, så vi tenkte «ok, vi kan jo dele en pizza til lunsj, det klarer vi». Den tanken fordufta da gikk inn døra, så menyen, pizzaene som kom ut av ovnen og bøtta med burrata som kokken stod med.  Vi måtte ha hver vår. Åh så mett, men å! så verdt det for den osten var himmelen. Så da tror du kanskje smoothies røyk? Neida, vi rakk både en bowl på Superfoods, en kakaosmoothie på Daluma og en kopp kaffe på Kaschk før vi satte oss på flyet hjem.

Etter den mest ambisiøse spiseferien noensinne så jeg fram til å komme hjem igjen og være litt snill med magesekken, for på denne turen ble det litt mye mat til og med for meg. Skal jeg velge ut fem steder du absolutt burde dra blir det Daluma, Shiso burger, Zola, Silo og Markthalle Neun, for alle de kommer jeg til å dra tilbake til. Takk for maten, Berlin!

Og bysommer del 2 ? Det ble faktisk samme som i fjor, for København blir jeg aldri lei.

Spiseguide til Berlin