Bysommer – del to

København er byen jeg ikke kan dra for ofte til. Når jeg sitter og skriver dette er det tre måneder siden forrige besøk, men likevel var det ingen tvil da jeg og Han-jeg-reiser-med skulle booke bysommer #2. Nye steder popper opp rasker enn jeg kan holde tritt med, og dessuten er Køben i april og Køben midtsommers ganske forskjellige opplevelser. I ukene fram mot avreise siklet jeg over bildene fra @madaboutcopenhagen og @guidetocopenhagen og ventet på juli med et stort smil.

Vi planla fra starten av å finne et sted å bo i bydelen Vesterbro, av den enkle grunn at det ligger mange fine frokoststeder der og jeg lett blir morgengretten dersom det er for langt til god mat. Et smart valg for forholdet med andre ord. Det er ikke mange hoteller i området, men desto flere sjarmerende AirBnB’s, og vi endte opp i en lys og fin leilighet rett ved Enghave plads.

Vi ankom togstasjonen tidlig torsdag ettermiddag, og siden vi ikke er helt ukjent i området visste vi at på veien til leiligheten ligger Kihoskh. En kiosk (duh) med et herlig stort ølutvalg og annet snacks. I første etasje har de kjøleskap med kalde øl klar til å nytes, og i kjelleren enda flere godsaker til å ta med hjem. Her finner jeg ofte øl jeg har lest om (eller aldri hørt om)  som ikke finnes andre steder. De brygger også sine egne, i samarbeid med Mikkeller. Det beste med Kihoskh er at du kan ta med den nyåpna flaska ut på gressplenen rett over gata og ta en liten piknik i sola. Er du sulten kan pikniken bli komplett med pizza fra Itzi Pitzi vegg i vegg, eller du kan gjøre som oss og kjøpe med hummus og chips fra kiosken. En kickstart av feriefølelsen!

Enghave Plads er omtrent 25 minutter å gå fra Hovedbanegården, og man er et stykke fra sentrum, men Vesterbro er som et lite sentrum i seg selv og så mye hyggeligere enn Indre by. Særlig midt i juli når det er masse turister i byen. Vi dumpet bagasjen i leiligheten, og startet på spiseturismen på Neighbourhood, en øko pizza- & cocktailsjappe. Når jeg leiter etter pizzasteder ser jeg etter tynn italiensk bunn og toppinger som er litt annerledes enn klassisk margherita og quattro stagioni, og her skuffer ikke Neighbourhood. Menyen byttes ofte, men for å gi noen eksempler så har jeg spist friterte korianderkyllingboller, gresskar, sylta rødbeter og eple&bacon på pizza’n. Bunnen er ikke den beste jeg har smakt, tynn og sprø som flatbrød, men annerledes smaker og gode drinker gjør at jeg drar tilbake hit. Jeg smakte også min første Beertail her, altså en cocktail med øl i, og ble fullstendig solgt på det. Bestill hver deres pizza og smak på hverandres, klassisk fordel med å være to spiseturister på tur.

Pizza var bare oppvarminga. Ett av mine favorittområder er bare en kort spasertur videre, nemlig Kødbyen, og midt schmack i midten ligger Warpigs Brewpub. Her drar jeg alltid innom for spennende øl og digg BBQ. Denne gangen ble vi dog litt distrahert på veien og tok en liten detur til Kødbyens Is for deilig håndlaget italiensk pinneis, yumyum. Så til hovedmålet for kvelden – Warpigs! Pubben drives av to bryggerier, Mikkeller og Three Floyds, og her er det mye morro å få. Jeg har drukket øl her som smaker som solbærtoddy og som Lakrisal (på en god måte), og alt der i mellom. Variasjonen er stor, og det er alltid noe nytt som frister. Hvis du ikke vil bestille et helt glass av noe du ikke vet om du liker kan du spørre bartenderen om å få smake først. En perfekt måte å oppdage nye smaker på. Maten her må også nevnes, og smakes! Vanligvis ville jeg gått for «en av alt», men etter pizza og is var det rett og slett ikke plass. Jeg jeg Han-jeg-reiser-med delte en fantastisk mør langtidsgrillet brisket, chiliagurker og bønner bakt med svinekjøtt (og -fett). Og drakk mere øl.

Jeg elsker å spise frokost på kafé, og Køben har virkelig skjønt frokost. Jeg stalket tallerkener med avokados og bløte eggeplommer på Instagram, og bodde i kort gangavstand til Mad og Kaffe, Kafé Dyrehaven and Kafé Tænk. Frokost, eller morgenmad i Køben er ganske likt fra sted til sted: en delemeny med rugbrød, egg, avocado og noen andre småretter eller pålegg man kan sitte å plukke i lenge. Av stedene i Vesterbro var Tænk defintivt den beste, med perfekt stekte egg med et lite hint av tomat og en perfekt croque monsieur, mens Mad og Kaffe ikke levde opp til hypen.

En utfordring med å være spiseturist er hva man skal finne på mellom måltidene. Vi var helt sinnsykt heldige med været denne helga, strålende sol og nærmere 30 grader, og fant ut at å gå fra isbar til isbar var en finfin aktivitet. Det er nemlig mye god is å finne. Den aller beste er Istid, en liten sjappe som lager is med flytende nitrogen mens du står og ser på! Konsistensen på isen her er helt sjukt kremete, og ulikt noe annet jeg har smakt. Utsalget i Jægersborggade har som regel 4 forskjellige smaker og jag kan uten skam si at vi først kjøpte én kule hver, og en liten time senere gikk tilbake for kule nummer to for å ha smakt på alt de hadde den dagen: stracciatella, saltkaramell, lakrisfudge og druesorbet. De har også en truck som kjører rundt til forskjellige events i byen, og jaggu stod de ikke i Kødbyen og solgte kokos-lime sorbet dagen etter. 5 smaker på en helg, det kaller jeg bra uttelling.

Istid er definitivt den beste, men de andre ligger ikke mye bak. Kødbyens is har jeg allerede nevnt, og byens taco-dronning Hija De Sanchez selger meksikanske paletas som er verdt et stopp. Nicecream vil jeg også ha med på lista: økologisk plantebasert is – både sandwiches, pinner og bowls. De åpnet en filial i Vesterbro nettopp (og ja, det var også en grunn til å bo der). Om isen er øko eller «sunn» og alt det der spiller ingen rolle for meg så lenge den smaker godt, og det gjør definitivt Nicecream. Sandwichene er best, men en peanut bowl er ikke å forakte heller (og kan faktisk spises til frokost).

Planlegging er halve moroa når man er spiseturist, og til denne turen var det to steder som var høyt på lista: Stedsans og Sidecar.

Stedsans kan kanskje karakteriseres som en popup, i en byhage i Østerbro, og er vel så mye en opplevelse som en restaurant. Med plass til tolv, og fokus på lokale råvarer er det en intim opplevelse som er vanskelig å beskrive. Det var en helt utrolig opplevelse. En liten del av meg trodde mye av populariteten kom av trenden med lokalt og økologisk, og at hele stedet er så utrolig Instagramvennlig, men maten var helt fantastisk og all hype fortjent. Hvordan en tallerken med squash og parmesan kan smake så mye som den gjorde her skjønner jeg ikke. Enkelt, fresht og smaksrikt!

Sidecar er egentlig en kafé som serverer deilig frokost og lunsj, men på kveldstid tar MaoBao over kjøkkenet og pumper ut digg asiatisk gatemat. Dette er første stedet jeg anbefaler i Køben når noen spør meg. Jeg vet ikke hvor ofte menyen endres, men hvis du har sjansen bør du smake bao’s med kylling eller aubergine, squashsalat og kjøre på med en iskrem-bao til dessert. Mye smak for pengene.

Natteliv er ikke jeg og Han-jeg-reiser-med så veldig opptatt av, vi spiser som regel middag ganske seint (for å få inn flere måltider tidligere på dagen såklart), og avslutter gjerne kvelden med et par drinks på en laidback pub eller cocktailbar. Vi er ølnerder begge to, og Køben har mye for sånne som oss. Warpigs er som sagt et must, men et nytt sted poppet nylig opp og ble raskt også en favoritt: Brus. Her er alt jeg ønsker meg i under et tak: stilig interiør, god og variert øl, freshe cocktails, en liten butikk med øl og snacks, og en fristende restaurant i nordisk stil. Restaurant Spontan hadde dessverre sommerstengt når vi var der, men den kommer høyt på lista til neste tur.

Området rundt Brus har mye annet å by på også. Rett over gata ligger Bæst, som serverer den beste pizzaen jeg har spist i byen. Rundt hjørnet ligger Grød som ikke bare serverer grød men veldig god byggotto. Et område som haler innpå Kødbyen i favorittlista mi.

En timinutters gåtur fra Brus ligger Mikkeller & Friends, den perfekte pubben for en midt-på-dagen øl når sola skinner. Er du heldig, eller god til å planlegge som jeg er, står Yuca Taco parkert utenfor, og lunsjen blir en øl og en sticky søtpotettaco. Ett kvartal lenger ned ligger Jægersborggade, med enda flere muligheter for en spiseturist: boller fra Meyers, is fra Istid, kaffe på Coffee Collective og deilig mat på Manfreds (både middag og lunsj). Jeg liker å spise meg oppover Jægersborggate først og så sette meg med en øl på Mikkeller for å la maten synke.

Og når jeg først er inne på lunsj. Det er et litt sånn vanskelig måltid når jeg er på ferie. Jeg har gjerne en veldig klar plan for frokost og middag, og i tiden i mellom vil jeg gjerne få smake på så mye som mulig. Dermed er jeg gjerne innom flere steder og spiser litt på hvert sted, i stedet for å sette meg ned med en stor lunsj. Og så får man gått rundt og sett en del av byen på veien.

I løpet av helga ble det toast på FætterFætter toastbar i Nørrebro,  tacos på Hija De Sanchez i Kødbyen, grønn smoothie og eggewrap på Palæo i Torvehallerne og flere små kaffestopp hvor av den beste iskaffen var fra Prolog.

Det var så mange nye steder jeg ville besøke denne gangen, i tillegg til alle de gamle favorittene at jeg faktisk overvurderte mine egne spiseturistevner og begynte å bli ubehagelig mett. Og fortsatt var det to høydepunkter igjen: Kødbyens Mad & Market og Copenhagen street food. Sistnevnte er kanskje mest kjent og alltid stappfull, mens markedet i Kødbyen har et mer lokalt preg. For å få mest mulig ut av et matmarked er planlegging viktig. Hvordan rekke å smake på alt som frister uten å bli overmett og kvalm?

  1. Dra minst to personer sammen, man kan smake på hverandres mat og rekke over mye mer.
  2. Alltid begynn med en rekognoseringsrunde. Hvor mange retter fenger, og i hvilke rekkefølge vil du spise dem?
  3. Ha med en flaske vann i veska.
  4. Løstsittende kjole, eller strikk i livet er en stor fordel.
  5. Fordel de aktuelle spisestedene mellom dere for å halvere tiden man står i kø. Vi tar hver vår bod, møtes i midten, deler maten og gjentar til alt er smakt.

Vi hadde bare 3 dager til rådighet denne gangen, og det var rett og slett ikke nok måltider til å rekke alt (ikke at jeg ikke prøvde da). Noen gamle favoritter måtte forbigås: byggotto på Grød, Torvehallerne, brunch på Fars Dreng og Møller, Ramen, pizza på Bæst og tartar på Manfreds.

Så da må vi vel tilbake da!

Spiseguide til København