Sommerstengt fra 25.juni - 25.juli! Du kan fortsatt bestille, men opphenting blir ikke før i slutten av juli. God sommer!

Hvor begynner jeg å fortelle om Sydney? Siste stopp på vårt spiseeventyr i Australia, og etter 21 dager med masse god mat og sanseinntrykk var vi nesten litt overstimulert på matfronten. For ikke å snakke om bortskjemte på restaurantmat og blaserte på de fantastiske menyene, og forventningene til Sydney var noe avdempet da vi ankom. Det varte i omtrent 750 meter, avstanden fra togstasjonen til Paramount Coffee Project. En stilig kafé (med fascinende mange ansatte), god kaffe og fristende frokostmeny. Vi hadde allerede spist en mindre imponerende frokost på nattoget (anbefales ikke), og nøyde oss med en cold drip før vi dro til vår AirBnB på sørsiden av Surry Hills.

Frykten for å være matlei, og den lille skepsisen jeg hadde til at vi kom til å finne like god mat som i Melbourne, forsvant da vi begynte å utforske nabolaget. Et kvartal fra leiligheten ligger Crown Street, et glimrende utgangspunkt for en spiseturist. Spis smoothie bowls hos Cali Press, avo&eggs hos Four Ate Five, eller pannekaker hos Bill’s til frokost. Kaffen i nabolaget var også awesome, særlig cold drip hos Artificer Speciality Coffee Bar & Roastery som kommer i søte, små apotekerflasker. Gnome Coffe er også verdt å nevne, og hvis du er fysen på å smake cronut er dette stedet i Sydney (og moderkafeen Brewtown, men mer om den senere). Jeg elsker grønnsaker, og helt i enden av Crown st. ligger Proteini Cafe som har store bowls med masse godt. Og tahinidressing, noe av det beste jeg vet.

Middag spiste vi faktisk i Surry Hills alle fire kveldene vi hadde i byen. Dag én hadde både jeg og Han-jeg-reiser-med cravings etter seriøst god pizza, og da vi sjekket opp menyen på et av pizzastedene i Stayguiden vår og så at de hadde burrata på alle pizzaer var kvelden satt. At Vacanza in the Hills også kjører på med signaturcocktails, og kelnere med så tykk italiensk aksent at de er vanskelige å forstå er også store pluss i boka. Anbefales! Byens beste burger fant vi på Chur, men lær av våre feil og ikke dra på dumplingbar først for å «snacke» litt. Jeg gikk på en ordentlig matsmell og ble så mett at jeg hadde problemer med å puste. Men fornøyd med at det tok meg over 20 dager før det skjedde. På Yulli’s fikk vi noe av det beste jeg spiste på hele turen: fritert brokkolini med syrlig vinaigrette, og helt perfekt halloumi. Skulle ønske jeg hadde rukket mer enn ett måltid der, for det meste på menyen frista.

Siste kveld i Sydney tok vi på oss de siste rene klærne i bagasjen og tok en helaften på Nomad. Maten var fantastisk, drinkene likeså, men olivenoljeparfaiten vi fikk til dessert kunne jeg klart meg uten. Parfait lages det masse av på Masterchef Australia (den beste maten på tv), så den måtte jo prøves når det dukket opp på menyen, men jeg synes faktisk jeg lager bedre olivenis sjøl (i all ydmykhet). Ikke at det la noe demper på helheltsinntrykket, dette er absolutt et sted jeg ville dratt tilbake til.

Nattelivet testet vi ikke så grundig, men på vei til Nomad fant vi et par steder. The Wild Rover som hadde veldig gode drinker og god stemning, men var litt mer høylydt enn vi var ute etter den kvelden. Da likte vi oss bedre på Play Bar, en kjellerbule med livemusikk og litt mer laid back stemning. Og så må jeg jo nevne The Local Taphouse som har godt utvalg i øl og en veldig fin takterrasse.

Sydney har andre nabolag enn Surry Hills også såklart: Chippendale og Newtown er verdt en tur, mens downtown har ikke like mye spennende å by på. Unntaket er kanskje matbutikkene i kjelleren på de største department storesene, men jeg fant like mye morsomme matvarer på Woolworths, Coles og de mindre matsjappene i Surry Hills.

Vi tilbragte en ettermiddag i Chippendale hovedsaklig for Koi Dessert Bar, og har du fulgt med på Masterchef Australia vet du at dette er Reynolds sted (og ja, han var der når vi var innom. Starstuck!). Om dette ikke sier deg noe spiller ingen rolle, dra dit uansett og ta en kaffe og kake for de kakene er gode greier. Et annet høydepunkt var Kakawa Chocolates, hvor vi sleit litt med å bestemme oss for hva vi skulle ha og endte opp med både noen konfektbiter, en pose med sjokoladeperler og en iskremsandwich. Dama i butikken spurte forsiktig om om hun skulle pakke i en pose for oss, men vi bare tok en i hver hånd og spiste på veien ut. #spiseturist! Jeg er ikke veldig glad i konfekt, ren sjokolade er mer min greie, men disse var supergode. For middag eller lunsj er det en stilig bakgate, Spice Alley, med flere små restaurantboder på rad og rekke og hyggelige bord under papirlykter.

Så er det Newtown da. Hvis jeg skal si at det er én ting du må oppleve i Sydney, er det frokostramen på Rising Sun Workshop. Det høres kanskje rart ut, og mektig til frokost, men det er helt fantastisk. Lett kraft laget på toast(!), med bacon og ovnsbakt egg, og det er noe av det mest freaky jeg har smakt. På best mulig måte. Dra hit og spis frokost med én gang du kommer til byen, og dra tilbake for middag et par dager etterpå. For lunsj og kaffe er det Brewtown som gjelder, fresh mat og god stemning. Vi gikk ikke rett fra frokostbordet til lunsjservering, men i Newtown er det fint å shoppe litt mellom matslagene. Det er et par veldig fine bokbutikker (kokebøker er fint å ha med hjem for eksempel), og noen klesbutikker (hvis du trenger ny bukse med strikk i livet). På Shenkin kan du plukke med deg en deilig iskaffe, og alle spiseturister vil innom Dr.Earth. Matbutikken som jeg så gjerne skulle hatt her hjemme. Jeg kom ut derfra med bokhvetemüsli og ny matboks, og den müslien prøver jeg fortsatt å spore opp på nett for jeg ble seriøst forelska.

Vi kom oss aldri ut til Bondi Beach eller de andre bystrendene, selv om vi hadde et par steder på to-eatlista der også. Det var litt synd, men siden vi hadde noen dager i en liten strandby nord for Sydney før vi dro inn til byen føler jeg ikke at jeg har gått glipp av det helt store selv om det sikkert gir et annet inntrykk av byen enn det sentrum gjør. Og jeg føler meg igrunn ferdig med Sydney etter disse dagene. Byen hadde ikke samme magien over seg som Melbourne, eller Adelaide, og det er andre steder i Australia som står mye høyere på lista neste gang jeg får sjans til å dra dit. Jeg har hørt flere si at Sydney er som LA, Melbourne som New York. Og jeg er definitivt mer østkyst enn vestkyst. Takk for maten Sydney, den var god, men vi sees nok ikke igjen.

Spiseguide til Sydney