Ost og is på hjernen

Det er aldri feil med en liten svipptur til Køben. Som spiseturist er lista med nye steder å besøke lang, men i den danske hovedstaden dukker det støtt og stadig opp nye spiserier som frister og jeg må ha minst én tur i året.

Denne gangen ble Han-jeg-spiser-med erstattet av en venninne, Spiseturist-traineen, og vi satte oss på flyet sent fredag kveld og stupte til sengs i vår freshe AirBnB i Vesterbro noen timer senere (etter en liten øl på Bang&Jensen) for å være klare for spiseeventyr resten av helga.

Kvelden før vi dro brukte jeg til å skumme gjennom Instagram etter fristelser, og i feeden min kom det is, is, is, is  og mere is. Og så en is til. Måtte værgudene være med oss, jeg fikk is på hjernen.

Vi våknet til strålende sol lørdag morgen (juhu!), og tok frokosten utendørs på en av mine favoritter i bydelen – Café Tænk. Her bestilles frokosten på en lapp, som på mange av Købens brunchsteder, hvor du krysser av for det du vil ha på frokosttallerkenen din. Eggerøre med tomat og chili i kombo med avokado og dansk rugbrød er favoritten min her (og en pannekake om du har plass). Og jaggu hadde de ikke ispinner fra Is-vaerk der, men siden jeg hadde en hel dag foran meg med spising tenkte jeg at jeg kunne spare den til seinere. Big mistake.

Når det er fint vær er en bysykkel perfekt for å komme seg rundt. Hvis du bor i Oslo er du sikkert kjent med konseptet, men i Køben er det ikke noen begrensning på hvor lenge du kan ha den, det er mulig å låse den hvis du vil stoppe et sted det ikke er stativ, og den har el-motor så du kan cruise rundt i timesvis uten å bli svett eller sliten. Vi syklet opp til Nyhavn, parkerte syklene og spaserte over broa til Christiania (litt sightseeing før lunsj) før vi gikk videre til Papirøen. Copenhagen Street Food stenger til høsten, så dette ble nok mitt aller siste besøk. Trist, men det bygges et nytt matmarked ikke langt unna og forhåpentligvis blir det like bra!

På Papirøen er det bare å løsne knappen i buksa og spise seg rundt de mange bodene som er der. Maten er alltid supergod, så du trenger ikke alle detaljene, men høydepunktene denne dagen var en kald forfriskende drink med gin, hylleblomst og prosecco, en saftig brasiliansk chorizo og taco hvor tortillaen ble dekka av smelta ost før resten av toppinga ble lagt på. Mmmm, ost! Og så toppa jeg det hele med en rabarbrakoldskål tilslutt, for noe is var det ikke å finne på Papirøen denne formiddagen.

Det hadde vært lite is så langt, så på vei tilbake til leiligheten for å skifte til middag stoppet vi på Kødbyens Is. Som bare tar kontanter. Det hadde vi jo ikke, og måtte trøste oss med en øl hos naboen Warpigs istedet.

Vi gikk for Gorilla til middag, uten å være helt sikre på hva vi egentlig hadde lyst på, og vi kunne ikke ha fått noe bedre! Sommermenyen bestod av småretter, som jo betyr at man får smakt på masse forskjellig: ceviche, tartar, pasta, grønnsaker, søte jordbær, en fantastisk pistasjis (som faktisk smakte nøtter) og en brie jeg ikke engang klarer å beskrive. Jeg fantaserer fortsatt om den osten, fire dager senere. God oransjevin hadde de også. Høye på livet ( eller ost egentlig) dro vi til NOHO hvor de har morsomme drinker med rødbeter og asparges, og dansegulv for å riste plass til morgendagens spiseturisme :D

Søndag hadde årstiden skiftet til høst, men da gjorde det ikke så mye at vi var seine til frokost og bare såvidt fikk plass på Café Dyrehaven (som har mye bedre mat enn naboen Mad&Kaffe som er så poppis på Insta). Litt matshopping i kjeller på Magasin, en bygotto på Grød og noen øl på Brus ( multeberliner, bjørnebærgose og hibiskus-saison for å være eksakt ) fikk tiden til å gå fram til middag. Og til middag skulle vi ha Ost.

Vi hadde booket bord på Bæst, og der skulle vi spise burrata. Og pizza da, men osten var målet for kvelden. Vi delte en dissende burrata (ikke den beste jeg har spist men mer enn god nok) sammen med perlende rødvin, karamellisert surdeigsbrød og deilig olivenolje. Etter litt manglende service fikk vi også en pizza med røkt mozzarella, en diskret røyksmak som akkurat kom nok gjennom til at det ble interessant for smaksløkene. Bæst er alltid bra.

Nå begynner dette å bli langt, så her kommer høydepunktene fra mandagen som sterkt anbefales: frokost på Ipsen&Co (veldig god ost på morgenbrættet), softis med kaffe fra CoffeCollective i Torvehallerne, og hoddeok til lunsj fra trucken Kopan.

Det vi ikke rakk før vi måtte hjem var det nye matmarkedet i Vesterbro, japansk streetfood på Kuma, brunch på Sidecar, og så ble det nesten ikkenoe is! Kan ikke skylde på Køben dog, det var ene og alene dårlig planlagt spiserute fra min side. Skjerpings neste gang ( pekefinger til meg sjøl). Kan jo håpe det ikke blir så altfor lenge til, det er hverfall ikke manko på todos i spiselista fortsatt. Takk for maten, den var go’!