En kjappis

Jeg hadde egentlig bare tenkt å være i Oslo i påsken, men når vi fant ut at vi skulle passe bil i påsken kunne vi like gjerne benytte muligheten til en roadtrip. I Norge er jo det meste av kaféer og restauranter stengt i påsken, så vi bestemte oss for en kjapp tur til Göteborg: nedover langfredag og tilbake påskeaften.

Etter litt kjapp spiseresearch booket vi rom på Hotel Flora, fordi det så ut til å ha grei gangavstand til et par steder vi ville innom, og utover det hadde vi ikke noen krav til et sted vi bare skulle tilbringe en natt. Er du ute etter en skikkelig god hotellfrokost skal du bo et annet sted, men vi hadde uansett planer om å spise frokost ute.

Vi inntok frokost i bilen, og siden Gøteborg er litt over tre timers kjøretur fra Oslo var vi framme akkurat ved lunsjtider. Perfekt timing. Hotellet ligger like ved Viktoriapassasjen, og vi plukket med oss en kaffe (og en bolle) fra DaMatteo mens vi spanet på steder å spise. Vi vurderte Smörgåsbaren et øyeblikk, men gikk videre til Kale’i Kaffe hvor en fargerik vegetarbuffét møtte oss det øyeblikket vi gikk inn døra. Neslesuppe, bønnesalat, edamamehummus, zoodles, gyldne poteter og flere typer nybakt brød med piska smør til, jatakk! Jeg er vanligvis skeptisk til buffét, tror det er noe med all-you-can-eat-mentaliteten som hvor kvantitet settes over kvalitet, men når maten er så innbydende og frisk som her forsvinner skepsisen fort.

Etter lunsj ruslet vi rundt i sentrum, og hadde vi ikke akkurat spist hadde vi nok testet ut food-trucks’ene som stod parkert i Magasinsgatan, men vi gikk forbi denne gang.

Vi hadde på forhånd booket bord på Brewers Beer Bar for surdeigspizza og mikrobrygg på kvelden, og varmet opp med et par lokale øl og litt plukkemat på Kungstorgets brygghus. Det er første gang jeg har fått sild på en ost- og skinketallerken, men det smakte overraskende godt og nå kan jeg legge sild til i lista over ting jeg liker. På Brewers spiste vi hvit pizza med gresskar og lagret cheddar, og rød pizza med bacon, avocado og blomkål. Anbefales! Det ligger flere interessante steder i samme gate som også kunne frista, som Made In China og Mellanrummet.

Til frokost på lørdag hadde vi sett oss ut Jos, og siden de ikke åpnet før klokka 10 kunne vi sove lenge med god samvittighet. Maten på Jos på Instagram er til å dåne av, men realiteten levde ikke helt opp til bildene. Jeg gikk for liten frokost: avokadomacka, kaffe og jus, mens Han-jeg-reiser-med bestilte stor frokost som var det samme + en kjøleskapsgrøt. Alt smakte godt, men det er den minste avo-sandwichen jeg noensinne har sett. Hadde jeg ikke bestilt en smoothie i tillegg hadde jeg ikke vært i nærheten av mett. Så litt skuffa der. Jeg tror kanskje frokosten er unntaket, både salat- og smoothiebowlsene ser digge ut, og hadde jeg hatt en dag til hadde jeg gitt dem en ny sjanse.

For å fordrive tiden fram til neste måltid tok vi turen innom en ICA for å plukke med noen matvarer: mandelsmør og hvite chiafrø plukker jeg alltid med fra Sverige, og ellers andre ting fra hyllene jeg ikke har sett før (som disse her). Vi fant også en fin helsekost, Fram Ekoliv, og plukket med noen varer derfra også. Etterhvert titta sola fram, og vi synes det var innafor med en ispause på Råda Gelato. Brynt smør-is, og kaffeis får tommel opp!

Vi vandret rundt i Haga, plukket med oss sjokolade fra Pralinboden og rugbrød fra 8586.  og klarte å motstå kakene på 8586 fordi vi hadde en strålende plan for lunsj. Trodde vi. Vi var mer lystne på varm mat til lunsj enn brunsjbuffét, og gledet oss til dim sum på Dubbel Dubbel med tacos på Mexicanske Monarkin som backup i tilfelle førstevalget var fullt eller stengt. Så viste det seg å være en glipp i spiseturistplanleggninga og begge stedene var stengt! Ikke hadde vi noen alternativer i nærheten heller, og etter 40 minutter smådesperat trasking endte vi opp på DaMatteo (igjen). Ikke så spennende, men maten var i det minste god.

Det beste på hele denne spiseturen hadde vi spart til sist – bord på Restaurang Natur til middag før retur til Oslo. Og hele lunsjfadesen ble glemt. Restauranten fant jeg på Instagram når jeg gjorde spiseresearch, og menyen og bildene var umiddelbart appellerende. At noe ser pent ut på bilder, er på ingen måte en garanti for smak, men smak fikk vi i bøtter og spann. Mør asparges med hollandaise av brunet smør, marulk med brent sitron og chorizoskum, skrei med røkt smørsaus (endelig skjønte jeg hypen med å røyke alt mulig i Masterchef Australia), blåbærpannacotta med blåbærsorbet, myk mazarinkake og rødbetmarengs, og karamellisert sjokoladekrem med soyais og peppermarengs. Hit har jeg lyst å dra igjen.

Heldigvis er ikke Göteborg lenger unna enn at man kan ta en kjappis på kort varsel.