Nettbutikken er stengt på ubestemt tid. Send epost til hei@spiseturisten.no om du lurer på noe.

Jeg heter Trine, og er en spiseturist. Når jeg reiser på tur planlegger jeg først alle stedene jeg har lyst å spise – og så de mindre viktige tingene som hvor man skal bo, og når man skal dra.

Jeg dokumenterte spisereisene i en blogg, Spiseturisten. Mest for meg selv, men også for venner og bekjente. Da koronapandemien slo ned i mars 2020 var jeg midt i en lengre spisetur i Australia. Den måtte brått ta slutt, og siden da har det ikke vært så mye reising. Hvis du er ute etter de gamle spiseguidene, kan du finne dem her.

Ut av den ekstra korona-fritiden i 2020 kom dette lille sideprosjektet.

Mandelsmør fra Spiseturisten er inspirert av alle frokostene og matbutikkene i Australia hvor nøttesmør i alle varianter finnes overalt. Her i Norge er det ikke like mye utvalg, så jeg begynte å lage mine egne. Og fordi jeg jobber som webutvikler og interaksjonsdesigner i Studio Netting sånn ved siden av å være spiseturist, og liker å lære nye ting, ble utforming av etiketter, opprettelse av bedrift og utvikling av nettbutikk en naturlig del av prosjektet.

Høsten 2020 begynte jeg å selge mandelsmør i REKO-Ringen St.Hanshaugen, og setter veldig pris på det miljøet. Finn din ring på Reko Oslo og oppdag nye produsenter og produkter!

Det er ikke alltid jeg kan være med på REKO-utlevering, og da kan du i stedet handle her. Bestill og betal i nettbutikken, og når du får mail om at mandelsmøret er klart kan du hente på Grünerløkka hos Studio Netting på ukedager. Eller avtale å hente på Sagene om det passer bedre.

Hvordan lages mandelsmøret?

Nøttene ristes lett i ovnen først for å få ut mest mulig smak, og så kjøres de i en sterk foodprosessor helt til de slipper olje og (på litt magisk vis) får en myk og smørbar konsistens. Mot slutten tilsettes en liten dæsj havsalt for framheve smaken.

Hva kan jeg bruke mandelsmør til?

Jeg har en god teskje med mandelsmør i bollen med yoghurt og müsli (evt. havregrøten) som jeg spiser til frokost nesten hver morgen. En liten porsjon med fett balanserer blodsukkeret og holder meg mett lengre. Og aller viktigst: så smaker det godt! Det kan også brukes som pålegg, i kjeks, i bananbrød, is, til butter chicken saus og mye mer!

Hvor lenge holder et glass og hvordan oppbevare det?

Mandelsmør er holdtbart i 3 måneder i kjøleskap etter produksjonsdato, og jeg lager opp mandelsmør så tett opptil utlevering som mulig. Best-før dato (eller minst-holdbar-til) er oppgitt på etiketten. Jeg oppbevarer det jeg spiser selv i romtemperatur fordi jeg liker konsistensen best da, og fordi jeg tømmer et glass på ca. halvannen måned.